På den här avdelningen kommer du att kunna läsa om stjärnor från förr, personer som har spelat en viktig roll i serielagets utveckling och dess historia. Sammanställningen ska på intet sätt ses som fullständig eller som ett tecken på att dessa personer är de enda profilerna från förr.

Tvärtom är tanken att denna avdelning ska vara levande och ständigt fyllas på med nya namn. På så sätt håller vi klubbhistorien uppdaterad och gör den intressantare för en vidare krets av personer.

Christer Johansson
Christer hade privilegiet att få vara med under den första tiden efter att Karlstad Squashklubb hade bildats. En tid när föreningen sjöd av energi och entusiasm.

Det var tiden när de första pionjärerna åkte ut på tävlingar för att mäta sina krafter med andra likaledes pinfärska squashentusiaster. Men det var också en tid när KSK beslutade sig för att starta upp ett serielag.
 

Christer Johansson är en av de stora profilerna i Karlstad Squashklubb. Han har vunnit klubb-mästerskapet vid flera tillfällen samt stadigt tillhört toppnamnen i de lokala tävlingarna.
Christer har alltid varit en god analytiker som förmått läsa motståndarens spel och utnyttja
dennes svagheter till sin fördel. Många spelare som på papperet verkat starkare än Christer har fått erfara hur hans taktiska knep kunnat vända på matchbilden.
Ett minne som etsat sig fast är en final från ett klubbmästerskap på 1980-talet. Den unga generationen på uppgång representerades här genom stjärnskottet Jonas Wahlberg, som var storfavorit till titeln. Christer Johansson var nu en av de äldre och mest rutinerade i klubben.
Christer hade avancerat fram till finalen på sin 

halva utan att öda någon energi i de inledande matcherna. Jonas å sin sida hade haft en tuff

Christer Johansson i aktion

semifinal mot den ständige antagonisten Mikael Dunder. Trots detta var

Jonas storfavorit. Christer ville dock annorlunda och lät den ungdomliga entusiasmen styra och ställa, sedan kontrade han ut sin motståndare.
Hur Jonas än försökte kunde han inte hitta något motdrag till Christers utstuderade speltaktik. Detta var ett lysande exempel på vikten av att analysera spelet och fullfölja en uppgjord taktik till punkt och pricka.

Christer var under många år även en stöttepelare i klubbens serielag, både som spelare och senare även som lagledare.
Christer såg alltid till att lotsa in nya spelare i serielaget så att dessa skulle känna trygghet och växa in i kostymen. Han hade förmågan att coacha unga orutinerade spelare på ett sätt så att dessa växte som individer och uträttade stordåd på banan. När det gällde det taktiska så var det få som slog Christer på fingrarna.

Jonas Wahlberg
Det här är en av de största talanger som Karlstad Squashklubb fostrat genom alla år. Han började spela i 12-13 års åldern och fick snart lära sig att det inte bara krävdes talang utan också hårt arbete för att bli något inom squashen.
Den träningen var Jonas beredd att genomgå. Han började spendera allt mer tid på squashhallen och snart handlade det om timtals träning på squashbanan - varje dag! Resultaten lät inte vänta på sig.

Jonas lät snart höra talas om sig i klubbmästerskapet, där han redan i tonåren höll både junior- och seniortiteln samtidigt. Han utvecklades nu i allt snabbare takt och kunde snart lägga även distriktsmästerskapet till det växande prisskåpet. Nu var Jonas klubbens obestridliga etta.
 

Naturligtvis dröjde det inte heller länge innan
Jonas fick debutera i klubbens serielag. Vid den
tiden när han började växa in i seriespelet som en av klubbens stora profiler fanns det även ett flertal andra lovande juniorer. Här kan nämnas namn som Håkan Lindwall och Patrik Leverström
bland andra.
Den lovande juniorutvecklingen i klubben gjorde
att KSK under en period på 1980-talet hade två
serielag igång. Det ena laget var då avsett som
en inkörsport till seriespelet för ungdomarna.
Jonas blev här det naturliga valet som kapten i
"juniorlaget" och den rollen gick han in i med liv
och lust. Extra roliga var givetvis mötena med
klubbens 1:a lag där de etablerade spelarna var
placerade - och laget klubben satsade på.

Vid något tillfälle låg KSK:s förstalag i topp på
Jonas Wahlberg i serietröjan

den serie där båda lagen huserade. Juniorerna hade dock inga tankar på att låta de etablerade spelarna vinna den inbördes matchen utan kamp.
Tvärtom kämpade man under kapten Wahlbergs ledning emot med både näbbar och klor. Ett tag lutade det också åt seger för det unga gardet, något som skulle ha äventyrat avancemanget för klubbens förstalag.
Detta gjorde att de etablerade spelarna gick över för att "tala förstånd" med ungdomarna. Huruvida det fällde avgörandet i slutändan förtäljer inte historien. Men  resultatet blev oavgjort vilket i slutändan räckte för att KSK:s förstalag skulle vinna serien. För "juniorlaget" var utgången också en seger som nog kändes väl så stort som att bli seriesegrare.

Jonas är en av få spelare i Karlstad Squashklubb som varit med om att göra hela resan från seriesystemets källarregioner till finrummet. Tyvärr blev vistelsen i högsta serien bara ettårig, men för Jonas del var detta ändå ett ypperligt tillfälle att visa upp sig för hugade spekulanter.
Så när Karlstad åkte ur dåvarande Allsvenskan fortsatte Jonas att spela på den absoluta toppnivån för Carlskrona. Där har han erövrat hela fem lagbrons och ett silver i Svenska cupen.

Bo Wendemo
Trots att han inte spelade så många år för Karlstad hann Bosse ändå med att sätta sin prägel på klubbens historia. Som junior tillhörde han en skara lovande unga spelare, där namn som Peter Nicander, Kenneth Johansen, Hans Gustafsson, Mikael Sahlin, Pontus Hirvonen och Håkan Johansen återfanns.
Det var ofta hårda, jämna matcher som innehöll mycket prestige - man ville ju inte förlora mot någon av de andra juniorerna. Bland minnena återfinns speciellt en juniortävling som spelades i Örebro: -Jag mötte Hans Gustafsson i en stentuff match och hamnade i underläge med 0-2 i games och 1-8 i det tredje gamet. Men jag lyckades vända matchen och kunde till slut vinna med 3-2.
Det är sådana vinster som stärker självförtroendet.

Nu var inte Bosse enbart framgångsrik i juniorsammanhang. Med tiden gjorde han också avtryck i de seniortävlingar som stod till buds och blev snart en av klubbens mest framträdande spelare. På meritlistan fanns  bl a vinst i klubbmästerskapet och Bosse lyckades också vinna en av 1970-talets största värmländska squashtävlingar; NWT-cupen.
På 80-talet lämnade han hemstaden Karlstad och har sedan dess hunnit med att representera en mängd andra klubbar. Man skulle nästan kunna kalla honom en handelsresande i squash med den här klubblistan:

Karlstad Squash Klubb (moderklubb)
Nordstaden Squash klubb
Frölunda SRC
Linköping Akademiska Squash Klubb
Wasa SRC

München RSC (Tyskland, Landesliga och Senioren Bayernliga)
Årjäng Squash Klubb
Amager Squash Klubb
(Danmark, Danska division 1)

Dessutom har han också varit medlem i Linköping Squash Klubb och Landala
Squash Klubb, men inte spelat seriespel
för dem.
  Bosse Wendemo redo för spel

Mats Andtbacka (tid. Johansson)
Mats "Malte" Andtbacka är bolltalangen som hunnit med att pröva flera idrotter på hög nivå. Största framgångarna har kommit inom handboll och squash, där han verkat på elitnivå i båda sammanhangen.
Allting började med handboll i GUIF:s regi och det är ingen överdrift att påstå att Mats ett tag närmast bodde i handbollshallen. Han spelade då med både A-, B- och juniorlag så fritidsbekymren var minimala...
Tyvärr sammanföll "Maltes" handbollskarriär med tiden då den idealiske spelartypen var 2 meter lång och vägde 120 kg. Samt med fördel också utövade brottning eller rugby som sidoaktiviteter! Till den kategorin hörde inte Mats och därför gick det som det gick med handbollsspelet - svåra skador satte stopp för en fortsatt karriär.

Studier förde sedan Mats till Linköping. På den tiden en studentstad som i mångt och mycket förknippades med squash på allra högsta nivå. Squash visade sig vara en sport som passade den konditionsstarke och snabbe "Malte" utmärkt. Här utkämpade han stenhårda uttagningar mot spelare som Jan Zimdahl och Bengt Ekdahl, där den slutkörde vinnaren belönades med en plats i Linköpings Elitserielag under veckoslutet.
Spelare som Fredrik Johnsson, Claes Eriksson och Ulf Lauganoff - alla topp-10 spelare - gjorde att konkurrensen var mördande. Men "Malte" utvecklades starkt och provade en tid även med proffsspel under några tävlingar i Asien.

Så småningom hamnade Mats i Karlstad och anslöt sig snart till KSK:s serielag. Här fick han vara med om den framgångssaga som förde upp klubben ända till den högsta serien. "Malte" tränade mycket med den då lovande junioren Jonas Wahlberg och de två drev varandra till allt högre höjder.
Deras träningsmatcher gick ofta till fem games och varade mestadels 1,5 - 2 timmar. Undertecknad minns frustrationen över att vänta på sin tur att få spela något game. En väntan som kunde bli lång. Efter att ha stått och tittat på oändligt långa slagdueller under 20-25 minuter gick jag oftast ut och sprang en runda i väntan på min tur. Väl tillbaka efter en 45-minuters löptur frågade man vad ställningen var och fick oftast till svar: 1-1... Då var det bara att byta om och åka hem.

Med "Malte infördes också en kvalitetshöjning och seriositet i träningen som också tog sig en del lustiga uttryck. Där många spelare tidigare hade nojsat sig igenom en del träningar krävde Mats fullständig fokusering - och punktlighet!
Hade man bokat en tid till kl. 18.00 så gällde det att vara ombytt och inne på banan till det klockslaget. Det hände vid några tillfällen att motståndaren var försenad och kom stressande in i hallen, för att möta "Malte" i ytterdörren...
Men budskapet gick oftast hem, så det blev sällan någon upprepning av fadäsen.
I Karlstad tillhörde Mats Johansson en av hörn -pelarna i serielaget under några år. Han vann bl a  både klubb- och distriktsmästerskapet under sin aktiva tid, även om en ung spelare

vid namn Jonas Wahlberg allt som oftast stod mellan Mats och segerpokalen...

Mats "Malte" Andtbacka

 

Åter till huvudsidan för serielaget

 

 

© Karlstad Squashklubb 2007

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768