Att se och lära

Ett samhälle behöver förebilder, i stort som smått och på olika områden. Det gäller även idrotten. Men inspiratörer, nytänkare och idoler i all ära. Ibland funkar det bäst med jordnära utövare som håller sig inom ramarna.

En företeelse som fascinerar mig är människans starka behov av inspiratörer för sin livsvandring. Vi beundrar trådsmala fotomodeller som "ser så bra ut", trots vetskapen att födointaget sällan är speciellt rikligt. Eller att den perfekta utsidan troligen bättrats på med mer eller mindre innovativa medel.

Likaså dyrkar vi skådespelare, musiker och andra underhållare med djupaste vördnad. För de är ju så vackra, framgångsrika och väl bemedlade.

Men frågan är hur många som verkligen skulle vilja byta liv med sina idoler? Myntet har ju nämligen en baksida: krävande fans, hänsynslösa fotografer och sensationslystna reportrar.
Plus inskränkt frihet, utseendefixering och omättbara krav från film- och skivbolag. Nej, det livet kan jag undvara - varje dag i veckan.

Jag fascineras också över vår stora tilltro till alla auktoriteter på varierande områden. Tänk hur tungt orden från en riksbekant politiker väger jämfört med en fritidspolitiker i vår egen kommun eller stad.
Trots större geografisk och intressemässig koppling i det senare fallet.

Likaså vältrar vi oss i alla stjärnkockars lyxiga matprogram till höger och vänster. Matintresset har givetvis sina positiva sidor: födan är ju en nödvändig byggsten i vår fortlevnad. Dessutom en stark källa till fysisk hälsa, eller ohälsa.

Så, visst har maten en betydande roll i vårt liv. Men jag tycker vi ibland glömmer bort att söka inspiration på närmare håll. Man kan ju be personalen i sin lokala matbutik om goda och näringsriktiga tips.
Eller be att få en pratstund med kocken vid det där restaurangbesöket.

Oftast är dessa lokala inspirationskällor bara glada att få dela med sig av sin kunskap. Är tidpunkten dåligt vald kanske man kan komma tillbaka en annan gång.

Poängen med ovanstående resonemang är att de stora auktoriteterna inte alltid sitter inne med svaret på just dina frågor. Ibland är det bättre att se vilka lösningar närmiljön erbjuder.

Samma sak gäller inom squashen. Vi bländas gärna av de stora stjärnornas prestationer och styrkor på banan. Någon kanske fascineras av Nick Matthews otroliga fysik, eller mentala järnvilja för den delen. Andra beundrar Nicol Davids outtröttliga strävan att bli den största någonsin på damsidan.

Många inspireras givetvis av Ramy Ashours snabbhet, speluppfattning och oortodoxa teknik. Du har säkert en egen favorit som uppvisar just de egenskaper du värdesätter allra mest.

Här i Sverige är det lätt att beundra "de tre stora" - Hult, Drakenberg och Tennant. Samt Anna-Carin Forstadius på damsidan.
Det är lätt att hitta egenskaper hos dessa spelare som man kan avundas, eller hellre eftersträva.

Själv skulle jag gärna besitta Hults kämpaglöd och starka grundspel, kryddat med Drakens graciösa rörelseschema och, naturligtvis, Tennants variationsrika attackspel. Skulle vara trevligt att befinns sig på den sidan av finterna för en gångs skull!
Anna-Carins vinnarskalle vore inte heller dumt att ha. Det köper jag också alla dagar i veckan...

Men trots alla fina egenskaper dessa stjärnor besitter är det inte där jag har min favorit bland dagens spelare. Nej, min inspiratör återfinns snäppet nedanför de allra bästa.

Spelaren ifråga har hängt med ett tag nu och den visdomen syns verkligen på banan. Här finns många styrkor att lyfta fram, något jag återkommer till alldeles strax.

Det jag fascineras mest av är ändå fokuseringen. På banan finns det bara en sak som pockar på uppmärksamhet - den pågående matchen.

Så, vad är det då som gör den här spelaren så bra i mina ögon? Följande egenskaper har jag fastnat för som skiljer personen från många av konkurrenterna:

1) Bra bolltempo - ett stadigt tryck, i kombination med bra precision, tvingar motståndaren bort från mitten. Eller att försöka behålla positionen med en stark volley, vilket kostar kraft.

2) Ett stabilt grundspel - slagen når i stort sett alltid sina målområden, även under press. Effekten blir densamma som vid punkt 1 ovan. Dessutom krävs det stort tålamod och bra fokusering för att dyrka upp den här typen av spel.

3) Bra slagval - spelaren har även förmågan att välja bästa slag -alternativet i en given situation. Stoppboll när motståndaren befinner sig i bakplan, lobb om man är under press o s v.

Nu undrar säkert många läsare vad som är så unikt med de här egenskaperna? Inget alls, svarar jag. Det är grundläggande komponenter om du vill bli en bra squashspelare.

Men hur många svenska squashspelare kan du räkna upp som har dessa egenskaper? Bra grundspel? Oops, där försvann alla juniorer.
Bra slagval? Ja, den rensade också rätt friskt.

Jag vill hävda att det är en begränsad klick svenska spelare som besitter samtliga tre egenskaper. Och dessutom kan använda dem på en högre nivå.

Mot den bakgrunden bär jag på en dröm: att en gång få se unga squashspelare flockas runt banan när den här spelaren är i farten. Den kunskapsförmedlingen behöver svensk squash, både nu och i framtiden.

Att se och lära av goda föredömen kommer alltid vara en ovärderlig källa för personlig utveckling. Speciellt för de med höga ambitioner.

Men du har ju inte nämnt personens namn, invänder säkert någon. Nej, det stämmer. Lite jobb får du allt lägga ner själv!
Testa och se om du kan luska ut vem personen är. Ett tips: sett till tidigare resonemang så håller inte spelaren till i de allra lägsta klasserna...

Blir det för svårt får du väl fråga mig nästa gång vi syns på en tävling. På så vis kan jag också få en indikation på hur många som läser den här krönikan. Och det är ju trevligt - eller not...

Keep on squashin´Mikael Dunder,krönikör

   
 


 

Kommentera krönikan här                              Åter till huvudsidan nyheter

Läs tidigare krönikor från 2014

Läs tidigare krönikor från 2013

Läs tidigare krönikor från 2012

Läs tidigare krönikor från 2011

Läs tidigare krönikor från 2010

Läs tidigare krönikor från 2009

© Karlstad Squashklubb 2014

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768