Lördag hela veckan

Ska man bli riktigt bra på något kostar det tid och kraft. Oavsett om det rör sig om dataspel, hantverk eller någon idrott. Fokus måste ligga på aktiviteten i fråga, annat får vackert hamna i bakgrunden.

Nu kan man givetvis diskutera det rimliga i att lägga alla ägg i samma korg. Alltså, satsa allt på ett kort - en viss aktivitet. Något jag för övrigt inte själv förespråkar,

i mina ögon är det alltid positivt med en plan B här i livet. Det är alltid bra att gardera sig med en sidoaktivitet om huvudspåret av någon anledning faller bort.
Typ när idrottskarriären förstörs av skador, hårt arbetande karriärister blir uppsagda etc. Man vet aldrig vad livet för med sig, så en alternativ syssla är aldrig fel.

Men det är inte riktigt vad som avses här. Nej, jag talar i stället om förmågan att fokusera fullt ut på en given aktivitet vid själva genomförandet.

Ta t ex det här med motion. Idag vet vi att rörelse i alla dess former är mycket viktigt för vårt välbefinnande. Många välfärdssjukdomar skulle kunna lindras eller helt undvikas bara vi rörde på oss mer.

Ändå ser jag nästan dagligen människor som hellre pratar med träningskompisen, kollar mobilen eller rättar till utseendet under träningspasset. Trots att man befinner sig i en idrottslokal och gjort sig besväret att ta sig dit!

Det här är bara ett exempel i mängden. Ett annat rör det dagliga arbetet som nätt och jämt hinns med för alla tidskrävande bisysslor: uppdatering av Facebook, kolla twitter och planera matinköpen.

Vilka mekanismer gör oss så splittrade att vi knappt orkar fokusera på en sak i taget? Är det den moderna teknikens fel? En teknik som fångat oss i en ständig informationsjakt och sökande efter uppmärksamhet.

Eller heter boven i dramat stress? Där vi fått lära oss att man är duktig genom att göra många saker samtidigt - multitasking. Även när tiden knappt räcker till för en aktivitet...

Kanske handlar det ändå bara om gammal hederlig otålighet? Allt skall ske omedelbart, minsta lilla fördröjning är ett gissel.
Väntan är otänkbart och varje belöning måste levereras bums - inte imorgon, om en vecka eller ett år. Oavsett om belöningen är av fysisk eller psykisk art.

Som när barn och ungdomar belönar sig själva före eller efter träningspasset genom att dyka ner i anläggningens godishyllor.
Eller vuxna som jagar gillanden - "likes" - för sina inlägg på Facebook. En uppmärksamhet, eller belöning, många inte kan vara utan.

Håller vi på att bli evolutionärt omprogrammerade, att likt djur ta för oss så mycket som möjligt av något tillgängligt (föda, information etc) i rädslan att det ska försvinna? Kanske är det så.

Samtidigt finns ju risken att vi i jakten på allt faktiskt missar något. Vi kanske glömmer det allra viktigaste - vår huvudsyssla.
Den ständiga jakten på belöning kanske leder till ett mindre bra utförande av den tänkte aktiviteten. Och det är ju inte bra.

Som när ungdomarnas tankar kretsar kring godishyllan i stället för hur man sätter topspin på tennisbollen.
Eller att man lägger onödigt fokus på vilka kläder som passar till banketten på den stora squashtävlingen. Ni förstår hur jag tänker.

Jag säger inte att den splittrade fokuseringen leder till dåliga prestationer och misslyckanden per automatik. Men blotta tanken att det kan vara så är oroande. Och något som borde leda till lite eftertänksamhet om vad man prioriterar.

För när kroppen tycker veckoschemat behöver uppdateras med mer lördagar är det dags för hjärnan att ta över. Lördag hela veckan är inte bara en osund tanke, utan något som dessutom gör världen lite tråkigare.

Fler lördagar ger mindre utrymme för alla andra roliga och intressanta

dagar. I min värld låter det rätt trist. Ungefär som att belöna sig med oxfilé varje dag, året om.

Nej, tacka vet jag en varierad meny med fokus på olika rätter och smaker. Där varje dag har sin rätt, tillagad med fullständig fokus och passion.
Det är den typen av ordning som faller mig på läppen - sju dagar i veckan.


Keep on squashin´Mikael Dunder,krönikör

   
 


 

Kommentera krönikan här                              Åter till huvudsidan nyheter

Läs tidigare krönikor från 2013

Läs tidigare krönikor från 2012

Läs tidigare krönikor från 2011

Läs tidigare krönikor från 2010

Läs tidigare krönikor från 2009

Läs tidigare krönikor från 2008

© Karlstad Squashklubb 2013

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768