En ny squashera?

Mänsklighetens historia kännetecknas av ett ständigt sökande efter ny kunskap, insikter som för utvecklingen framåt.
Ibland leder upptäckterna till dramatiska kursändringar. Både för livet i allmänhet, samt idrotten i synnerhet.

Det är svårt att föreställa sig tiden när människan hankade sig fram dag för dag. En tillvaro kretsande kring ständig jakt på föda, tak över huvudet och värme.

När människan lärde sig tillverka redskap och göra upp eld tog utvecklingen stora steg framåt. För att inte tala om förändringen när jordbruk och djurhållning växte fram.

Sedan har det rullat på. Nya upptäckter har tillkommit vilket fört mänskligheten till den högstående civilisation vi ser idag.

Krasst sett har upptäckter och nyvunnen kunskap haft ett enda grundläggande syfte: överlevnad. Survival of the fitest, för att använda en sliten klyscha.

Den moderna tidens jakt på ökad bekvämlighet förändrar inget i sak. Kylskåp som håller maten fräsch någon vecka längre, bilar som rullar några meter längre per deciliter bränsle. Syftet är oförändrat - att bemästra faror och utmaningar som naturen bjuder. Överleva helt enkelt.

Riktigt så krass är inte idrotten. Åtminstone inte nu för tiden. Längre tillbaka kunde idrottsliga lekar ta sig rätt våldsamma former. Exempelvis genom gladiator- och tornerspel.

De kampliknande inslagen kunde komma till nytta i andra sammanhang, som stundande bataljer på slagfältet. Skicklighet med pilbåge, svärd eller spjut kunde då vara skillnad mellan liv och död. Eller lek på blodigt allvar om man så vill...

Ett underhållande inslag har oftast funnits med genom åren. Att roa massorna är nämligen ett bra sätt att flytta fokus från andra tankar och handlingar. Som revolution och liknande otrevligheter.

Behovet av förebilder och "hjältar" verkar funnits även i forna tider. Segrare i antikens olympiska spelen kunde belönas både med statyer och frikostiga belöningar. Inte olikt de hyllningar dagens idrottsstjärnor upplever.

Liksom för mänskligheten i stort har utveckling varit ett honnörsord inom idrotten. Att springa fortare, hoppa högre och längre är återkommande drivkrafter.
Det ligger på något vis i människans natur att ständigt tänja på gränser. Att försöka flytta på barriären för det "omöjliga" ännu lite längre bort.

I den kampen inbegrips många skilda aspekter. Framväxten av nya redskap och träningsmetoder har sin givna plats i detta sammanhang. Så även skapandet av nya tävlingsplatser.

För visst påverkas prestationen om man springer på vanlig jord eller specialkonstruerade löparbanor. Eller skillnaden mellan naturis kontra konstfrusna, uppvärmda inomhushallar.
Så visst är utvecklingen på det här området också mycket betydelsefull.

En aspekt som ibland förbises i sammanhanget är framväxten av nya idrottstekniker, som hopp-, skott- och slagtekniker etc.

Ett exempel är utvecklingen inom backhoppning sedan svensken Jan Boklöv introducerade V-stilen på 1980-talet. Längderna och utvecklingen tog plötsligt ett stort kliv framåt. Och allt för att någon vågade tänka annorlunda, utanför ramarna för just den idrotten.

Samma sak hände inom skidåkningen när amerikanen Bill Koch lanserade skating vid VM 1982. Med en teknik som var effektivare, kraftbesparande och snabbare i spåren dröjde det inte länge innan konkurrenterna hängde på. Man tvingades följa med utvecklingen.

I squashen har vi också sett stora förändringar genom åren. Inte minst avseende tävlingsarenan. Framväxten av glasbanor har gjort squashen mer attraktiv för alla inblandade parter. Oavsett om man avser media, publik eller spelarna själva.

En flyttbar, transparent arena som kan bevakas från alla håll och kanter skapar många vinnare. Inte minst publiken som kan uppleva squash på de mest osannolika platser.
T ex vid pyramiderna i Egypten eller på Grand Central i New York. Smått ofattbart, enligt min mening.

Nytt räknesätt och hårdare tolkning av reglerna avseende exempelvis let har också påskyndat utvecklingen. Med följd att dagens squash är snabbare, mer explosiv och roligare att beskåda! Vilket givetvis är viktigt ur en publiksynpunkt.

Sedan krävs naturligtvis spelare som utnyttjar möjligheterna fullt ut. Där går världsettan Ramy Ashour i bräschen. Med ett offensivt, blixtsnabbt och underhållande spel utnyttjar han konservativa räddhågsna konkurrenters osäkerhet inför förändringarna.

Tyvärr är Ramy rätt ensam i nuläget. Vilket hämmar squashens förutsättningar att utvecklas till "var mans (eller kvinnas) idrott".
Till dess Ramys konkurrenter inser att spelet genomgått en avgörande förändring kommer det bli svårt att nå ett folkligt genombrott.

Och ännu svårare att uppnå olympisk status. Jag tror nämligen IOK söker något nytt, fräscht och lättsmält som enkelt kan paketeras - och konsumeras - av åskådarna.
Squashrörelsen tror själva vi är där, men tycker allmänheten likadant? Och vad anser IOK?

De sistnämnda tror jag fortfarande ser squash som en lite "udda" företeelse. Något som inte lockar de stora tv-massorna, eller reklamintäkterna. Och i valet mellan pest och kolera - alltså squash och brottning - går man på säkra kort.

Därför kommer brottningen få förnyad OS-status i höst. Inte för att man genomfört några genomgripande förändringar eller plötsligt blivit "inne".

Nej, med anor sedan antiken och en stark olympisk tradition i ryggen står brottningen för stabilitet och trygghet. Det kommer väga tungt vid selekteringen.

Plus det faktum att en långvarig OS-status gett starka tentakler in i maktens korridorer. En dörr som squashen bara börjat glänta på.
Därför får vi ge oss till tåls ännu ett tag innan vi blir upptagna i OS-familjen. Mognad uppnås inte alltid så fort som man själv tror, eller hoppas.

Keep on squashin´Mikael Dunder,krönikör

   
 


 

Kommentera krönikan här                              Åter till huvudsidan nyheter

Läs tidigare krönikor från 2013

Läs tidigare krönikor från 2012

Läs tidigare krönikor från 2011

Läs tidigare krönikor från 2010

Läs tidigare krönikor från 2009

Läs tidigare krönikor från 2008

© Karlstad Squashklubb 2013

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768