Gott nytt squashår!

Så har det blivit dags att vända blad igen. Bara att bläddra fram 2011 i kalendern och hålla tummarna för ett riktigt bra svenskt squashår. För 2010 vill vi helst stoppa ner i en säck, knyta om hårt och slänga långt, långt bort.

Första prövningen för hårt luttrade svenska squashfans dök upp i februari. Givetvis åsyftas Case och Zack Swedish Open, de svenska stortävlingarna i Linköping.
Arrangemanget höll som vanligt världsklass. Sämre beställt var det med hemmahoppens insatser.

Totalt ställde Sverige upp med nio spelare, fördelat på fyra damer och fem killar. En rejäl uppslutning som borde gett ett bättre utfall än vad som nu blev fallet: blott två vunna games...
Resultatet är förstås svagt, självklart. Samt återigen en bister påminnelse om Sveriges svaga ställning i squashvärlden. Och att steget till de bästa länderna är stort - mycket stort.

Faktum är att 2010 års insatser i Case och Zack Swedish Open var snäppet sämre än året dessförinnan. Då lyckades svenska spelare faktiskt vinna några matcher.
Låt vara att huvuddelen av vinsterna kom i kvalspelet där svenskor ställdes mot varandra. Men en spelare (Anna Detter) lyckades gå vidare från kvalet och ta plats i huvudturneringen. Det scenariot fanns inte på kartan 2010.

Efter de nedslående resultaten i Swedish Open var det så dags för våra yngre förmågor att försöka visa framfötterna. Men U 19-EM i Wien innebar inget lyft för svensk squash.
Ett par placeringar på övre halvorna i herr- respektive damklassen (64-scheman) var det bästa vi kunde räkna hem. I lagtävlingen hamnade Sverige på en 17:e och näst sista plats.

Lika illa gick det för våra yngsta landslag, U 15 och U 17. Bäst klarade sig U 15-laget som hamnade på 15:e plats (av 17), medan U 17-laget kom på plats 17 (av 18).

De svenska flaggskeppen i squashsammanhang - våra seniorlandslag - förmådde inte heller lysa upp mörkret. I Aix-en-Provence blev herrarna 12:a, medan damerna hamnade på en 16:e plats.
Vilket var snarlikt resultaten vid 2009 års EM på hemmaplan i Malmö. Och definitivt en bra bit från de uppsatta målen.

Så 2010 vill vi helst glömma och försöker i stället blicka framåt. Den stora frågan blir då: hur ska svensk squash bli bättre?
I senaste numret av Svenska squashförbundets medlemstidning, "Svensk squash", uttalar sig ett antal personer i ämnet. Intressant då det handlar om ledargestalter med bra insikt i svensk squash. Personer som vet vad som krävs för att nå toppen.

Förslagen är inte direkt revolutionerande - mer träning, seriösare inställning, hårdare matchning av unga löften etc. Mycket har vi hört förut, men det gör inte tankarna mindre giltiga.
Den i mitt tycke viktigaste aspekten handlar dock om saker utanför squashbanan, nämligen mentorskap. Jag delar här Ola Jangbeckers linje att vi saknar förebilder inom svensk squash. Spelare som på ett handfast sätt demonstrerar kraven för att uppnå elitnivå.
Iakttagelsen är klockren och pekar på ett av svensk squash stora problem: överföringen av kunskap.

Nu behöver man inte bli handlingsförlamad även om det saknas verksamma förebilder. Det går faktiskt att fråga de som redan gjort resan, alltså tidigare squashprofiler. Eller så uppsöker man andra träningsmiljöer utomlands med högre spelnivå och krav.

I Sverige finns ett flertal squashspelare som provat på proffslivet - både tidigare och mer nyligen. De kan säkerligen förmedla många goda råd till alla intresserade. Det ger en grund som gör att de allra flesta kan höja sin spelnivå avsevärt. Bara man själv vill.

Och där har vi den springande punkten. Hur många squashspelare i Sverige är egentligen villiga att lägga ner den tid och kraft som krävs för att bli bra?
Det finns nämligen inga genvägar till en framskjuten position. I slutändan måste någon göra jobbet - och den personen är du.
Finns inte viljan, motivationen där så kommer framgången att utebli. Så ser den krassa verkligheten ut.

Ok, låt oss anta att motivationen är på topp och du har beslutat att ge squashen en chans. Hur går man då vidare? Här följer fem handfasta råd för att nå toppen:

1. Fråga de som vet - några i Sverige har redan gjort resan och kan förmedla viktig kunskap. Exempel är Christian Drakenberg, Badr Aziz, Daniel Forslund, Anders Thorén, Fredrik Johnson m.m.
Det är onödigt att uppfinna hjulet två gånger.

2. Skaffa en bra grund - squash är en komplex sport som innehåller flera viktiga komponenter. Tekniken är viktigast, men taktisk förmåga, speluppfattning, kondition, snabbhet etc krävs också.
Glöm inte att det är svagheterna som begränsar utvecklingen. Träna därför extra mycket på dina svaga sidor.

3. Tävla mycket - genom att mäta krafterna med andra utvecklas vi. Därför är det viktigt att spela många matcher för att kunna nå högre nivåer.
Men glöm inte utmaningen. För att bli bäst måste man spela med de bästa. Välj därför en nivå som kräver full insats för vinst.

4. Analysera mera - ta för vana att gå igenom dina matcher efteråt. Analysera vad som var bra, respektive dåligt och hur detta påverkade matchutgången.
Be en kompis titta på matchen, så har du ett bollplank även i pauserna. Filma gärna några matchsekvenser för att förstärka minnesbilderna. Det underlättar matchanalysen i efterhand. Och glöm inte - kameran ljuger inte...

5. Ha roligt - det är jätteviktigt att glädjen finns kvar även på högre nivåer. När träningen upptar alltmer tid är det viktigt att finna energi för

satsningen. Segrar och framgång kan vara en sådan drivkraft. Men ofta behövs något mer.

Där har glädjen en viktig roll som motpol till alla måsten och krav. Genom att betona det lustfyllda kan man underlätta en stadigvarande utveckling även när allvaret dominerar.

Det borde inte vara så svårt. För squash är ju kul, inte bara i jul utan året om. Med dessa visdomsord tillönskas alla ett gott nytt squashår!

Keep on squashin´Mikael Dunder,krönikör

   
 


 

Kommentera krönikan här                              Åter till huvudsidan nyheter

Läs tidigare krönikor från 2010

Läs tidigare krönikor från 2009

Läs tidigare krönikor från 2008

© Karlstad Squashklubb 2011

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768