Julafton kom tidigt...

...i år, närmare bestämt redan i oktober. I alla fall om man är squashspelare och bosatt i Karlstad. För då var givetvis lördagen den 23 oktober inringad i almanackan som en riktig högtidsdag. Dagen för premiäromgången i squashens Elitserie.

Allra mest tindrade nog ögonen på Karlstads etta, Joachim Nilsson denna dag. Och vem kan klandra honom för en tillfällig återgång till barndomens ljuva julkänslor? Inte jag i alla fall.
Tänk att få debutera i Elitserien och dessutom ställas mot Sveriges två bästa spelare just nu. Det blir knappast mycket bättre än så. Åtminstone inte om man spelar squash och har bopålarna nedslagna i det kylslagna landet Sverige.

Naturligtvis är det varje idrottares dröm att få mäta krafterna med de allra bästa inom sitt gebit. Både hedrande - och inspirerande!
Samtidigt får man inte glömma att utövande av toppidrott också reser en massa krav. Krav från fans, media, sponsorer och - inte minst - idrottaren själv.
Då gäller det att komma ihåg att idrott ska vara roligt. Mitt i allt virrvarr av prestationer, poäng och tabeller döljer sig också glädje. Bara man letar lite grand.

Jag hoppas Karlstad tar tillfället i akt och njuter av elitseriespelet. Atmosfären, bra squashmatcher och själva känslan att vara med på en hög nivå ska beröra. Precis som vid premiären i Sundsvall.
Det var knappast någon spelare i Karlstad som inte fick gåshud av att presenteras inför en vältalig publik och sedan ta plats bredvid stjärnor som Drakenberg och Hult. Den känslan bär man med sig som ett minne för livet.

Spelet och resultatet var annars inget att yvas över. Karlstad räckte helt enkelt inte till och blev rejält avklätt av de mer rutinerade motståndarna.
Förlusterna var både solklara och odiskutabla - ren och skär utklassning. Sånt är aldrig roligt att konstatera. Men sanningen blir inte mindre smärtsam för att den lindas in i gulliga formuleringar.
Karlstad behövde ett uppvaknande och det fick vi. Synd bara att väckarklockan envisades med att ringa så högt och tidigt. En snooze-knapp hade inte varit fel...

Nu var squashlektionen inte enbart av ondo. En tidig varning ger laget möjlighet att genomföra åtgärder som förbättrar spelstyrkan.
Och förändringar lär behövas. Fortsätter man på den inslagna vägen är risken uppenbar att experterna får rätt om bottenplaceringen och ett tomt poängkonto. Det vill vi undvika.
Så framöver gäller intensivare, hårdare och mer kvalitativa squashpass. For starters. Det kan man sedan krydda med några tävlingar, lite spelanalys och en och annan vända till gymet.

Premiäromgången bjöd annars på en del intressanta resultat. Största skrällen svarade Sundsvall för när man tvålade dit SSK på hemmaplan med 3-1.
Med nytillskottet Foad Hammouni har slagstyrkan ökat rejält och man kan komma att bli en obehaglig överraskning för fler lag i vinter.

Stockholm kan få det tufft den här säsongen. Bakom Drakenberg ser det lite tunt ut och man behöver nog få med Borgwall för att inte hamna alltför långt ner i tabellen. Tyvärr står inte Karlstad på schemat i varje omgång...

Intersquash startade bra med två segrar. Motståndet var dock inte det allra starkaste och man behöver höja sig ett snäpp när lag som Malmö och Roslagen står på menyn.
Men Intersquash kommer definitivt vara med i medaljstriden.

Där lär också Malmö finnas med. Nu startade man med en vinst och en oavgjord match på hemmaplan. Men säsongen är lång och med det jämnaste laget i Elitserien är man en av guldfavoriterna.
Frågan är om lagets toppar räcker till mot den stora utmanaren - Roslagen? Tveksamt.

Stockholmarna var nära guldet i våras, men föll i finalen mot Linköping. Nu kan Roslagen gå hela vägen om laget får vara intakt större delen av säsongen.
I premiären saknades bägge bröderna Löfvenborg. Så stort handikapp kan man inte lämna alltför många gånger för att ro hem guldet.

Linköping ligger och lurar i vassen bakom de stora favoriterna. Men det är hårt tryck på topparna i laget - Mattias Tuomi och André Wikström. Där bakom är det tunnare så Linköpings 1:a och 2:a behöver ta många poäng för att det ska bli någon medalj. Klarar de den pressen?

Göteborg kom med ett lite svagare lag till premiäromgången. Trots det skrapade man ihop tre poäng och mer lär det bli om man får med sina toppspelare.
Till medalj räcker det dock inte. Kanske en fjärdeplats om man sköter korten väl och det är ett fall framåt jämfört med förra säsongen.

Så, hur blir då slutställningen i Elitserien? Jag tror att lagen hamnar i följande ordning: 1. Roslagen, 2. Malmö, 3. Intersquash, 4. Linköping, 5. Göteborg, 6. Stockholm, 7. Sundsvall och 8. Karlstad.
När det gäller bottenstriden så skulle det suttit fint med en annan rangordning. Men tyvärr säger inte alltid hjärta och hjärna samma sak - och här fick hjärtat vackert stå åt sidan...

Placeringarna tror jag håller streck, poängfördelningen är ett annat kapitel. Tror knappast att man vinner Elitserien på mindre än 40 poäng, det vore förvånande.
Samtidigt är chansen stor att marginalerna blir små på den övre halvan. Något som talar för en tät kamp om medaljerna ända in på mållinjen. I

bottenstriden kommer marginalerna vara betydligt större. Det mesta talar för att Karlstad är rejält distanserade när serien är slutspelad. Och deras största utmaning handlar om att komma med i poängprotokollet över huvud taget.

En inte helt lätt uppgift, att döma av den första omgången. Chansen att Karlstad kniper en handfull poäng känns lika troligt som att...tja, en svensk spelare tar game på proffstouren.
Då behövs nog tumme med högre makter, tror jag.

Keep on squashin´Mikael Dunder,krönikör

   
 


 

Kommentera krönikan här                              Åter till huvudsidan nyheter

Läs tidigare krönikor från 2010

Läs tidigare krönikor från 2009

Läs tidigare krönikor från 2008

© Karlstad Squashklubb 2010

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768