Walk over-frossa

Den kommer ofta krypande i mitten av veckan. Framemot fredag kväll har bacillen slagit ut för fullt och synes ostoppbar. Sedan blir det värre och värre. Influensan? En svårartad förkylning? Nej, det är walk-over frossa.

Den senaste tiden har en hätsk debatt blossat upp kring en händelse i squashens elitserie. Bakgrunden är att Linköping uteblev från den avslutande grundomgången som avgjordes i Sundsvall.
Spelarbrist angavs som skäl när klubben lämnade w o i ett tidigt skede. Uppbokade utländska spelare, skador plus att flera av lagets ungdomar skulle skriva högskoleprov den aktuella helgen bidrog till den uppkomna situationen.

Beslutet har upprört många spelare som nu vill se kraftfulla sanktioner mot klubben. och kännbara åtgärder bör det bli. Helt i enlighet med nu gällande regelverk som anger straffsatserna för olika förseelser. Påföljden lär därför stanna vid böter. Inte avstängning från slutspel, uteslutande från serien, allmän bespottelse vid skampåle eller rullande i tjära och fjädrar och andra liknande kreativa förslag.
Vilket tyvärr även stoppar min personliga favorit - spel inför tomma läktare. Det senare skulle definitivt utgöra dödsstöten för svensk squash...

Min egen reaktion på händelsen sammanfattas bäst i orden besvikelse och resignation. Besvikelse för att en av landets största klubbar inte förmår ställa ett elitserielag på benen. En klubb som mer än någon annan förknippats med svensk squash och bidragit så mycket till dess framgångar genom åren.

Resignationen bottnar i att vi år 2010 har en Elitserie i squash som uppenbarligen inte utövar någon större dragningskraft. Varken på spelare eller publik.
Jag säger inget om att utländska spelare prioriterar inhemska tävlingar. Det är naturligt. Lika naturligt som att våra egna spelare föredrar svenska evenemang. Skador kan man heller inte gardera sig mot. De uppträder när man minst anar - och önskar - det.

Kvar återstår då de lokala spelare som valt att prioritera annat före squashen. Vilket är trist, men inte desto mindre en realitet som måste tas med i beräkningen.
Man kan idag inte begära att ett flertal spelare finns tillgängliga, "standby", inför en serieomgång. Sånt håller inte. För spelarna har oftast andra åtaganden att ta hänsyn till - som familj, jobb, hus och hem etc.
Eventuella luckor i kalendern fylls snabbt och då får squashen stryka på foten om något oförutsett inträffar och spelare saknas. Tråkigt men förståeligt.

Och förresten, vilken läsare av dessa rader skulle riva upp planerade arrangemang för en sen vädjan om att följa med laget upp till Sundsvall? Jaså, inte det? Tyvärr skulle nog urvalet bli rätt begränsat, är jag rädd.

Nu blir ju inte situationen mycket bättre av att man slår in öppna dörrar och påpekar självklarheter. Givetvis inte. Nej, det viktiga är att analysera saker och ting så att en förändring kan komma till stånd.
Frågan blir då: varför är det i vissa lägen så svårt att fylla squashlagen med spelare?
Antagligen är det många faktorer som påverkar. Jag väljer dock att fokusera på tre huvudskäl som enligt min mening har störst inverkan.

1) Spelarbasen har minskat. Kanske inte totalt sett om man inbegriper motionärerna, men den licensierade gruppen är mindre än tidigare. Något som gör lagen mer sårbara för skador, sjukdomar - och andra prioriteringar.

2) Squashens status bland idrotter i Sverige är inte speciellt hög. Små framgångar på den internationella scenen ger squash lägre profil och som en följd därav, mindre popularitet. Låg status gör det lättare att välja bort squashen till förmån för andra aktiviteter.

3) Få spelare i "rätt" ålder. Idag är det många licensierade squashspelare som uppnått 30 år och mer därtill. En ålder då familjen, hus och hem, karriär etc börjar ta allt större utrymme i livet.
Då får mindre viktiga saker stå tillbaka - som exempelvis squashspel.

Sammantaget gör detta squashen mer känslig för avhopp. Frågan är bara vad man gör åt problemet? Kraftiga böter och poängavdrag är knappast rätt väg att vandra. Inte heller avstängning eller uteslutning. Sådana åtgärder behandlar bara symptomen, inte de bakomliggande orsakerna till beteendet.

För att gå på djupet med den här problematiken tror jag man behöver lyfta blicken och studera andra idrotter som håller sig friskare.
Den uppenbara skillnaden i många fall är givetvis antalet utövare. Squash är en liten sport jämfört med drakar som hockey, fotboll, friidrott, handboll, tennis m.m.
Men förhållandet är inte statiskt. Vissa sporter har växt med åren, andra har stagnerat. Den avgörande skillnaden stavas ofta uppmärksamhet och kapital. Syns man, så finns man och då blir sponsorer intresserade.

Det bästa är givetvis om squashen kan producera en världsstjärna. Framgång lockar media och då blir det lättare att få uppmärksamhet för squashen. Vilket i sin tur kan locka fler utövare som ökar chansen att talangerna väljer squash.
Problemet är bara att detta resonemang andas moment 22: för att få uppmärksamhet behöver squashen en stjärna, som inte kommer fram om sporten inte syns... Suck.

I stället för att hoppas att en Björn Borg dyker upp ska vi kanske titta på en annan strategi? Varför inte utnyttja att squash är populärt bland diverse företagsledare, tv-personligheter, idrottare m.m. och använda det i marknadsföringen?
Ungefär som golfen gått från att vara mötesplats för affärsmän till att bli en folksport. En omvandling som inte skulle varit möjlig utan tillskjutande av stora kapitalinsatser till byggande av nya banor. Squashen kanske också kan attrahera nödvändigt kapital som möjliggör

utökning av banbeståndet och därmed plats för fler nyfikna ungdomar. Bara en tanke...

Slutligen undrar ni säkert om inte präktiga Karlstad lämnat walk over vid något tillfälle? Jodå, det har hänt och gör mig lika upprörd varje gång.
Anledningen är givetvis att jag själv bär på ett starkt engagemang och därför lider när andra tar sporten med en klackspark.
Men det kommer alltid tillfällen att ge igen. Vad tror ni jag svarar när dessa personer ringer för att boka in ett träningspass?

Keep on squashin´Mikael Dunder,krönikör

   
 

 


 

Kommentera krönikan här                              Åter till huvudsidan nyheter

Läs tidigare krönikor från 2010

Läs tidigare krönikor från 2009

Läs tidigare krönikor från 2008

© Karlstad Squashklubb 2010

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768