Att stärka varumärket

Squash tillhör inte de större sporterna, åtminstone sett till mediebevakningen. Tråkigt, men inte desto mindre sant. Så vad göra? Man tar givetvis saken i egna händer och lanserar sin produkt via mediekanaler man själv kontrollerar.

Bakgrunden är att PSA - de professionella spelarnas organisation - har sjösatt en webb-TV satsning under namnet psasquashtv. Där kommer man streama de stora turneringarna via internet.
Vilket i sig inte är någon nyhet. Det har skett tidigare, genom något som kallades Psalive. Den streamingen upphörde dock i slutet av förra året när PSA lanserade sin nya satsning.
I den nya skepnaden samarbetar man med Perform, som sköter själva streamingen, och Total Sport Asia, som ansvarar för tv-produktionen.

En försmak av den nya satsningen visades upp under Saudi International i december. Då streamades matcher från kvartsfinalerna och framåt. Men elddopet blir Tournament of Champions i januari.
Stortävlingen i New York utgör nämligen startskottet för ett intensivt 2010. Där tanken är att erbjuda livesändningar från åtminstone 12 stora turneringar under året. Däribland Case Swedish Open.

Produktionen verkar både genomtänkt och välorganiserad. Man satsar hårt på att erbjuda en stor mängd matcher från de allra största och mest prestigefyllda turneringarna. Det säkerställer en hög spelkvalitet. Vilket i sig är en förutsättning för att produkten ska vara attraktiv hos målgruppen.

Men matchkvaliteten har sällan varit den springande punkten. Däremot tekniken för överföringen samt bildproduktionen. Områden som tidigare lämnat en del övrigt att önska, om vi ska vara ärliga.
Därför känns det bra att PSA lagt en hel del krut på dessa frågor. Nu presenteras t ex materialet i olika hastigheter/upplösningar. Så att man kan välja den lösning som passar de egna förutsättningarna bäst.
Ett stort och viktigt steg mot en bra upplevelse.

Bra är också upplägget för bildproduktionen. En översiktskamera visar spelet bakifrån, vilket kryddas med repriser på sevärda bollar från kameror vid frontväggen.
Det skapar en bra mix mellan helhet och detaljer. Och ger den squash -intresserade möjlighet att studera stjärnornas teknik och slagval mer ingående.

Som kommentator har PSA anlitat det tidigare(?) squashproffset Joey Barrington. Som därmed fortsätter i sin berömda pappas fotspår. Pappa Jonah har ju inte bara spelat på högsta nivå utan också arbetat som kommentator vid flera tillfällen.
Joey kommer säkerligen fungera bra i sin nya roll. Dels har han bra insikt i den professionella squashens villkor. Och kan därför lättare relatera till spelarnas känslor och agerande i specifika situationer. Vidare har Joey ett bra kontaktnät bland dagens spelare. Något som underlättar vid intervjuer och när bisittare deltar vid sändningarna.

Så, vad gäller själva förmedlingen av squashmatcherna verkar det vara bra förspänt. Då återstår bara den stora knäckfrågan - finns det något intresse för produkten squash?
Det tror jag absolut! Intresset finns och kommer säkerligen också växa i takt med att fler upptäcker psasquashtv. Det här kan komma att bli riktigt, riktigt stort med tiden.

Anledningarna är flera. För det första erbjuder man nu en tekniskt sett bra produkt. Streamingen flyter på och bildkvaliteten är bra. Det har stor betydelse i sammanhanget.

Vidare finns en kontinuitet som skapar trovärdighet gentemot tittarna. Regelbundna sändningar under säsongen höjer igenkänningsfaktorn och ger fler möjlighet att ta del av turneringarna. Vilket borde bidra till ett ökat intresse för squash.

Ett tredje trumfkort består i det rikhaltiga innehållet. Förutom livesändningar erbjuds gratis höjdpunkter, spelarintervjuer och så småningom även äldre matcher.
For starters, vill säga. Innehållet kommer säkerligen att utvecklas ännu mer med tiden och ge alla squashälskare många högtidsstunder.

En ytterligare styrka ligger i prissättningen. I nuläget kan man välja på tre alternativ: Ett års-, turnerings- eller dagspass. Speciellt årspasset har ett mycket fördelaktigt pris. Perfekt för den som vill se mycket toppsquash för en liten peng.

Allt detta borde kunna samla squashfans världen över i en tydlig manifestation för vår sport. Ju större intresse, desto bättre. För media och sponsorer gillar som bekant händelser som tilldrar sig stor uppmärksamhet.
Och vem kan klandra dem för det? Problemet har varit att squashen länge förknippats med krångliga regler, utdragna matcher och halvtomma läktare. Fjärran från dagens toppmatcher med andra ord.

Nu gäller det sprida motbilder av en snabb, underhållande och välbesökt sport som tillhör framtiden. Där tror jag psasquashtv har en viktig roll.

Både för att stärka varumärket squash och visa att vår produkt sticker ut. Internet är dessutom en arena som stadigt ökar i betydelse. Kontrollerar man den kanalen öppnar sig enorma möjligheter att nå nya, stora målgrupper och samtidigt förmedla vår egen bild av squashen. En ovärderlig möjlighet.

Det allra bästa i sammanhanget är ändå att vi själva kontrollerar verktygen och därmed till viss del styr vårt eget öde. I min bok har aktion alltid varit att föredra framför reaktion. Så också denna gång...

Keep on squashin´

  Mikael Dunder,krönikör
 

 


 

Kommentera krönikan här                              Åter till huvudsidan nyheter

Läs tidigare krönikor från 2009

Läs tidigare krönikor från 2008

© Karlstad Squashklubb 2009

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768