Det blir inte bättre...

...än så här. Åtminstone vad gäller exponeringen av squash i Sverige. För efter ett år med tre tv-sända evenemang, fyra internationella tävlingar och sex arrangemang med glasbanan känns det som vårt budskap nått ut.

Det började med SM-veckan i januari. Ett antal idrotter, däribland squash, samlade sina mästerskap i Sundsvall med förhoppning om ökat medieintresse. Planen lyckades. SVT hakade på och sände flera timmar från evenemanget och squash fick sin beskärda del av exponeringen. Mer uppmärksamhet än vi är vana vid.

Sedan fortsatte det med squashsveriges "flaggskepp" - Case Swedish Open. Ett arrangemang i världsklass som lockar toppspelare, publik och sponsorer. Samt media bör tilläggas. Även här blev det tv-sändning i form av sammandrag på TV4-sport.

Världseliten åtevände sedan till Sverige och Malmö på senvåren. Då för att försvara sina respektive länders färger i lag-EM. Vi bjöds på bra squash och väl genomförda arrangemang, men  media och publiken var svårflörtad. Men de kräver sina dragplåster, vilket jag återkommer till längre fram.

Malmö stod också värd för Elitseriens slutspel i maj. Glasbanan kom åter till användning och de deltagande lagen bjöd på spännande och sevärda matcher. Även här lyste media och publiken med sin frånvaro.

I juni fick vi se årets andra PSA-tävling, denna gång i Stockholm. Här fick inhemska förmågor chansen att mäta sina krafter med lite yngre spelare på väg uppåt i karriären. Glasbanan uteblev, men den kanske vi får se när tävlingen återkommer?

I juli var det dags för ny SM-vecka, nu med sommaridrotter. Squashen lyckades klämma sig med än en gång genom SM i dubbelspel. Bra jobbat av squashförbundet som fick se SVT sända från den uppställda glasbanan.

Som grädde på moset hade Göteborg tilldelats EM för klubblag. Ett arrangemang som genomfördes med glasbanan uppställd i Nordstan, till allmän beskådan. Bra för squashen och bra för Göteborg.

Alla dessa arrangemang borde få en sann squashvän att slicka sig om munnen. Vilket också vore fallet såvida inte en liten detalj störde helhetsintrycket. En detalj som stavas medieintresse.
Exalteringen över alla topparrangemang förtas delvis av medias njugga bevakning. Det hela känns lite orättvist, om jag ska vara ärlig. Här kommer stjärnor i en världsomspännande idrott till Sverige och media verkar knappt bry sig.

Varför är det så? Ja, den krassa sanningen är givetvis att vi inte är tillräckligt attraktiva. Squash har inte samma folkliga förankring som fotboll eller hockey. Därom är vi överens.
Tittar- eller läsarsiffror är inte heller något att skryta över. Så varför skulle media ta någon större notis om oss? Squash säljer helt enkelt för lite lösnummer eller lockar för få annonsörer till tv-sändningarna.

Hur ändrar vi då på detta? Först av allt: Det finns inte några genvägar. Squash måste erbjuda något som går hem i stugorna. Folk ska vilja se mer, läsa mer och veta mer om squash.
Det uppnår man endera genom: 1) framgång på hög nivå, 2) profiler eller 3) något udda inslag. Problemet är att allt egentligen handlar om en enda sak - nämligen framgång.

Ingen bryr sig om en svensk squashspelare som är profil i vår inhemska Elitserie. Är det däremot tyska Bundesliga, ja, då talar vi nyhetsvärde.
För toppinsatser på högsta nivå berör människor. Då känner vi stolthet, samhörighet och glädje vilket massmedierna gillar. Det säljer nämligen lösnummer...
Så i slutändan handlar det alltså om att skaka fram svenska squashstjärnor. Där finns det inte heller några genvägar, vi behöver bra rekrytering, hårt arbete och dedikation. Samt vägledning från de ledande nationerna.

En viktig nyckel i sammanhanget måste vara inspiration. Via positiva målbilder hos våra ungdomar skapar vi drivkraften som krävs för att nå

hela vägen. Saknas motvikt till uppoffringarna som krävs tröttnar de flesta snabbt. Då når vi bara till den punkt där svensk squash står och stampar just nu. Och då blir det inte bättre än så här.

Därför hoppas jag några ungdomar låter det nya året bli ett avstamp för en squashsatsning. Då kan 2010 bli ett riktigt Gott Nytt squashår!

Keep on squashin´

  Mikael Dunder,krönikör
 

 


 

Kommentera krönikan här                              Åter till huvudsidan nyheter

Läs tidigare krönikor från 2009

Läs tidigare krönikor från 2008

© Karlstad Squashklubb 2009

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768