Likt fågel Fenix...

...som enligt sagotraditionen ska återuppstått ur askan har den gamla storklubben Linköping rest sig och återtagit sin plats i rampljuset. Från befarat bottenlag till hyllat topplag kan skillnaden ibland vara hårfin - det hänger bara på procenten, Helge!

Och då tänker jag givetvis inte på något annat än den procentuella andelen utländska inslag i laget. Når man 50 procent eller mer så är lyckan gjord. Eller - som i detta fall - är en topposition i den svenska Elitserien garanterad.

Om detta kan man tycka mycket, vilket många också gör. För eller emot beror ofta på hur välbeställd den egna klubben är med importspelare. Vilket i sin tur ofta handlar om hur välbeställd man är på det pekuniära området. Devisen "pengar är makt" gäller fortfarande, så också inom squashen.

Vad man sedan gör med sina pengar är en annan femma. Väljer man att kontraktera utländska proffs kan det ses som en investering i klubbverksamheten.
Stjärnglansen kan attrahera medlemmar som känner stolthet över att tillhöra en framgångsrik klubb. Likaså kan det skapa intresse bland ungdomar att prova på sporten squash. Plus att juniorer som redan spelar erbjuds förebilder och inspirationskällor för den egna verksamheten.

Så sett kan anlitande av proffsspelare vara ett riktigt lyckokast för squashutvecklingen. Samtidigt ska man inte bortse från riskerna.
I en liten sport som squash kan spelarkostnader snabbt bli en betungande utgift. Saknas det sedan täckning genom publik-, reklam- och/eller lotteriintäkter kan övrig verksamhet få en allvarlig knäck.

Här ringer många varningsklockor om man studerar övrig idrottsverksamhet i Sverige. Listan över drabbade branscher och föreningar börjar bli förfärande lång: fotboll, ishockey, bandy, handboll, speedway m.m.
Alla exempel har en gemensam nämnare - spelarkostnaderna matchas inte på långa vägar av inkomsterna. Och då talar vi ändå om idrotter som ofta lockar tusentals åskådare till evenemangen, match efter match. Plus att incitamenten för sponsorinsatser givetvis ökar vid växande publikled och större exponering i massmedia.

Ändå går det inte ihop sig för dessa "tungviktare". Att då tro att squashen skulle kunna lösa samma ekvation på sin minimalistiska nivå känns väldigt främmande. Jag är därför tveksam till utländska inslag i klubbarna, just på grund av den ekonomiska aspekten.
Men finns pengarna och klubben bedömer satsningen på utlandsproffs som värdefull är det väl bara att köra på.

Rent sportsligt har jag inga större invändningar. Vissa hävdar att utländska spelare tränger undan de inhemska talangerna. Vilket skedde nu senast i Elitserien då André Wikström flyttades ner till fjärde plats i Linköping.
Det är givetvis tråkigt och befrämjar inte utvecklingen av svensk squash. Frågan är också hur länge en duktig inhemsk spelare stannar i en klubb som prioriterar utländska inslag före egna talanger?
Här ser jag två tänkbara scenarion: endera väljer spelaren ifråga att knyta näven i fickan och tränar på tills han blir det givna förstavalet. Eller så tar han sitt pick och pack och sticker till en annan uppdragsgivare. I bägge fallen gynnas svensk squash av höjd kompetens, respektive spridd kompetens.

Naturligtvis finns det även ett tredje alternativ. Spelaren ifråga kanske väljer att sluta med elitsatsningen för att han tröttnar på klubbens sätt att prioritera. Men då var det inte så mycket bevänt med satsningen...

Nu tror jag inte André Wikström kommer bli fast på fjärdesingeln säsongen ut. Det handlar nog snarare om att Linköping vill lufta sina utländska spelare i ett tidigt skede av serien så de uppnår stipulerad matchkvot. Alltså fyra spelade matcher så att de sedan kan användas i ett kommande slutspel.

Dessutom bygger det upp en bra poängbuffert så att man kan börja lotsa in sina unga förmågor i hetluften utan att dessa ska känna någon press.

Keep on squashin´

  Mikael Dunder,krönikör
 

 


 

Kommentera krönikan här                              Åter till huvudsidan nyheter

Läs tidigare krönikor från 2009

Läs tidigare krönikor från 2008

© Karlstad Squashklubb 2009

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768