Tankar kring VM

"Stort hjärta, hårt arbete". En uttjatad paroll inom idrottsvärlden som kommit att gödslas ohämmat i mer eller mindre lämpade sammanhang. Äntligen fick denna inflationsdrivna klyscha en välförtjänt upprättelse i den tuffaste av idrotter - squashen. Sydafrika fick mig att återfå tron på idrottens själ.

Sällan har väl en nation eller individ så väl kommit att symbolisera idrottens grundpelare om glädje, samhörighet och hjärta. Värden som ofta glöms bort när pengar, makt och prestige får ta överhanden.
Men för Sydafrika stod andra och betydligt viktigare aspekter på spel. Som stolthet. Via en otroligt stark lagmoral sände man ett vertikalt budskap över jordklotet: Vi kan, ni kan vara stolta över oss.

En välmående, homogen nation som Sverige kan nog inte fullt förstå idrottens kraft i ett land som Sydafrika. Efter att i årtionden slitits sönder av apartheid och samhällelig orättvisa kan den unga nationen nu börja läka såren. Och medicinen heter idrott.
Sydafrika hördes, syntes och kändes så fort man satte sin fot i hallen. En mäktig ljudkuliss som stärkte den egna moralen och peppade spelarna. Samtidigt som den demoraliserade motståndarna.
Så att laget som seedades 11 åkte därifrån med höjda huvuden som stolt 6:a är inte så konstigt.

För Englands del handlade det snarare om böjda huvuden. De regerande mästarna klarade inte att leverera när det gällde som mest och slutade fyra. Givetvis påverkade skadan på Nick Matthew lagets spelstyrka påtagligt. Men nog borde man mäktat med en bronspeng?
Nu gick tredjeplatsen i stället till Australien som kämpade heroiskt och fick sin belöning. Att David Palmer inte skulle rå på Willstrop efter maratonmatchen mot Darwish föregående kväll var väntat.
Men Pilleys och Boswells vinster kom desto mer överraskande, åtminstone för undertecknad. Nej, det här var inte Englands VM...

I kategorin "Besvikelser" får vi även inbegripa Malaysia och Skottland. De förstnämnda har ett starkt lag med Iskandar och Beng Hee i spetsen. Nu blev det platt fall i åttondelen mot Pakistan och femteseedade Malaysia slutade nu på en 9:e plats.
För Skottland hägrade just niondeplatsen. I stället fick man nöja sig med 13:e plats efter en nagelbitare mot Holland. Kanske Skottland är på väg att "göra en Sverige", d v s börja sjunka mot de lägre divisionerna?

För Sverige gick väl VM ungefär som väntat. Visst hade det varit roligt med en högre placering, men samtidigt är det inte speciellt realistiskt sett till förutsättningarna. Spelarmaterialet är nämligen rätt svagt, mätt med internationella mått. Då blir också placeringen därefter.

Därmed inget ont sagt om de spelare som försvarade Sveriges färger. Jag är övertygad om att de gjorde sitt allra bästa i matcherna. Problemet är vi saknar den nödvändiga spetskompetensen. Den man får genom att spela tuffa, jämna tävlingsmatcher dag ut och dag in.
Så länge Sverige saknar detta (läs: Yrkesspelare) kommer vi få ökande problem att hänga med på den internationella scenen. Det är ingen profetia, mer ett kallt konstaterande.

Det allra bästa har jag sparat till allra sist. Och då avses naturligtvis finalen mellan världens just nu två bästa lag - Frankrike och Egypten. Vilken sprakande föreställning dessa squashens giganter bjöd på inför fullsatta läktare (och en och annan framför datorn)!
Det var en final som hade ALLT man kan begära; spänning, otroliga dueller och ovisshet ända in i slutet. Kort och gott, det jag förväntar mig av sjumannarugbyn i kommande olympiska spel...

Nu blev det ändå ett väntat slut sedan forne världsettan Amr Shabana

fått äran att avgöra finalen. Men Frankrike skall ha stor heder av att man bjöd så storstilat motstånd ända in i kaklet. Det är sådana här tillfällen som gör att squash kommer att växa sig allt starkare - helt på egen hand.

Och squashens eget "Dream team", Egypten, kommer säkerligen att leverera mer magiska ögonblick framöver. Det borgar om inte annat en gedigen talangproduktion för.

Keep on squashin´

  Mikael Dunder,krönikör
 

 


 

Kommentera krönikan här                              Åter till huvudsidan nyheter

Läs tidigare krönikor från 2009

Läs tidigare krönikor från 2008

© Karlstad Squashklubb 2009

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768