Generationsväxling?

När dessa rader skrivs pågår herrarnas lag-VM i Danmark. Resultatmässigt har det väl gått ungefär som väntat, trea i en grupp bestående av Pakistan, Sydafrika och Kenya. Sedan förlust mot hemmanationen vilket gav spel om platserna 21-24. Men detta är mest av akademiskt intresse.

De senaste åren är vi nämligen inte speciellt bortskämda med squashframgångar. Trenden har varit vikande hela 2000-talet och nu kan det bli en All time low! Vilket inte är så förvånande, egentligen.
Dels har Sverige inte sitt bästa lag på plats. Både regerande SM-vinnaren, Christian Drakenberg, och tvåan, Badr Aziz, saknas av olika anledningar. Ett handikapp som varit tungt för flertalet squashnationer. I Sveriges fall ger det ett hopplöst utgångsläge.

Vidare har squashvärlden glädjande nog blivit lite "rundare" i takt med årens gång. Fler länder satsar på squash och fler spelare deltar i den professionella touren. Sammantaget ger detta en växande konkurrens som Sverige tyvärr möter med - motsatt medicin!
Färre spelare tävlar allt mindre och som grädde på moset, avsaknad av yrkesspelare. Möter man sedan fullblodsproffs blir resultatet givetvis därefter. För även om viljan finns så saknas faktorer som teknik, matchtempo, erfarenhet, hårdhet och fysisk styrka hos svenskarna. Därför är vi inte med och spelar om platserna 1-16.

Nu verkar dock en generationsväxling vara på gång inom landslaget. Spelare som Christian Drakenberg, Badr Aziz, bröderna Löfvenborg med flera har kommit upp i åren och det börjar bli dags att lotsa in yngre förmågor i laget. Dessutom känns tillfället rätt att bygga för framtiden. Med ett Sverige som ändå går kräftgång på den internationella scenen minskar förväntningarna på de nya spelarna.
Det tror jag de mår bra av. Höga förväntningar och svenska idrottare brukar som bekant inte vara någon vidare kombination...

Vilka är det då som ska ta klivet fram och göra Sverige till en ny stornation inom squashen? Ja, Rasmus Hult är ett givet namn, det visar han redan nu. Vidare spelare som: Gustav Detter, kanske broder Johan om han fortsätter utvecklas, Joakim Larsson och Sebastian Victor.
Det är de namn som dyker upp först vid en snabb genomgång. Därmed inte sagt att dessa spelare går in och automatiskt fyller upp platserna efter Drakenberg, Aziz m.m.
Givetvis kommer det att krävas en hel del hårt arbete för att nå fram till målet. Om nu målet för dessa killar verkligen är en squashkarriär?

Det finns en hel del som tyder på motsatsen. Och då menar jag inte att dessa spelare på något sätt nonchalerar träning och matchning. Inte alls. Däremot tror jag att drivet hos många potentiella squashstjärnor i Sverige fokuseras på andra områden. Som exempelvis studier, attraktiva jobb, självförverkling genom andra intressen, sociala relationer etc.
Hur squash ska ta sig överst på den agendan är givetvis en betydligt viktigare och större fråga än vilka som spelar i landslaget.

Vad vi än tycker om saken så kommer omvärlden fortsätta producera squashtalanger. Spelare som är villiga att satsa det som krävs för att nå sin fulla potential. Så länge Sverige saknar den kategorin spelare kommer vi ohjälpligt fortsätta att halka efter andra nationer på världsscenen.

Därför måste vi fråga oss varför andra länder kan producera så många talangfulla spelare som har den rätta motivationen? Beror det på större urval, bättre organisation, andra träningsmetoder, hårdare träning m.m?
Jag tror alla dessa aspekter påverkar slutresultatet. Men den absolut viktigaste egenskapen är nyfikenhet!
Nyfikenhet hur man slår ett visst slag. Hur man genomför en taktik som

passar mig men motståndaren illa, orkar springa längre än min motståndare o s v.
Hungern efter kunskap, eller nyfikenhet, är drivkraften som åstadkommer förändring i både stort och smått. Den insikten är enkel att ta till sig. Svårare är hur vi ska väcka nyfikenheten hos våra svenska squashungdomar. Den nöten måste tränare, Svenska squashförbundet, klubbar m.m. knäcka.

Keep on squashin´

  Mikael Dunder,krönikör
 

 


 

Kommentera krönikan här                              Åter till huvudsidan nyheter

Läs tidigare krönikor från 2009

Läs tidigare krönikor från 2008

© Karlstad Squashklubb 2009

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768