Viktigt skyltfönster

2009 har varit ett helt fantastiskt år när det gäller exponeringen av squash. Det startade med squash-SM i samverkan med den s k SM-veckan i Sundsvall. Sedan följde Case Swedish Open, lag-EM och som grädde på moset även dubbel-SM i sommar.
Men det stoppar inte där, nu väntar Europacupen för klubblag.

I skrivande stund är det inte långt kvar till Team Göteborg kan inviga det största evenemanget för klubbar i Europa. Givetvis är det en fjäder i hatten för Sverige (och Göteborg) att föräras det förtroendet. Något vi ska vara stolta över - och samtidigt utnyttja på bästa möjliga sätt.
Här ges ett gyllene tillfälle att marknadsföra squashen som sport och företeelse, vilket vi naturligtvis inte får missa. Allt annat vore närmast generalfel.

Vid sådana här tillfällen ges squashen möjlighet att bryta igenom det mediebrus som ständigt sprids av de stora idrotterna. Åtminstone för en liten stund och i en mindre omfattning.
Rätt hanterat kan uppmärksamheten leda till nyrekrytering av utövare och höjd status för squashen bland övriga idrotter. Icke att förakta för en liten idrott som kämpar i motvind mestadels.
Men det ger också squashen möjlighet att stärka den egna identiteten. Något som jag anser vara minst lika viktigt då en verksamhets styrka avgörs av såväl yttre mobilisering som inre konsolidering. Genom att stärka squashen inifrån bereder vi vägen för framtida yttre expansion.

Där tror jag de flesta håller med mig. Frågan är bara hur den inre konsolideringen ska se ut? Jag anser att vi måste bli betydligt bättre på att använda den inneboende potentialen hos arrangemang som Europacupen, Case, lag-EM m.m. Gör dessa tillfällen till stora mötesytor där squashare från runtom Sverige samlas för att utbyta kunskap och erfarenheter.
Många av arrangemangen lockar redan nu spelare, ledare, föräldrar, funktionärer etc från klubbarna. Så varför inte utnyttja att alla dessa människor som verkar inom squashen samlas på ett och samma ställe?

Ett sätt är att sprida kunskap genom olika sorters seminarier. T ex skulle representanter från Team Göteborg kunna berätta hur man arrangerar en av landets största juniortävlingar, Kanin cup. Fredrik Johnson kan föreläsa om Case Swedish Opens utveckling till en av Europas största tävlingar. Svenska squashproffs kan lära våra juniorer vad som krävs för att kunna livnära sig på sin största hobby. Malmö SRC kan informera om hur man jobbar med "Bästa 6:an" - en utmärkt rekryteringsväg gentemot juniorer.

Listan kan göras längre, men ni förstår säkert den bakomliggande tanken. Och det bästa av allt är att mycket av det här skulle kunna finansieras genom projekt som "Idrottslyftet".
Satsningar som staten gör för att stärka den svenska idrottsrörelsen och bereda fler barn och ungdomar plats i föreningsaktiviteter.
Från ovanstående projekt har squashförbundet redan tilldelats medel, så pengar torde vara ett mindre bekymmer. Det handlar nog mer om att någon ska sätta sig ner och fundera ut hur en sådan satsning ska se ut. Men varför inte börja med det embryo som jag skissat här ovan. Ta de idéer som passar, förkasta resten och lägg sedan till egna uppslag för

att hitta det rätta upplägget. Kan några av mina tankar hjälpa svensk squash är jag bara glad.
Jag bjuder så gärna på dessa uppslag. För det är bara genom att samarbeta vi kan åstadkomma en positiv utveckling för squashen i Sverige.
Eller, som det passande uttrycktes i en svensk film. "hellre äta fläskkotlett tillsammans än oxfilé ensam"!

Keep on squashin´

  Mikael Dunder,krönikör
 

 


 

Kommentera krönikan här                              Åter till huvudsidan nyheter

Läs tidigare krönikor från 2009

Läs tidigare krönikor från 2008

© Karlstad Squashklubb 2009

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768