Respekt förtjänar man

Lördagen den 23 maj arrangerades World squash day över hela världen. Detta som ett led i kampanjen för att squash ska uppnå OS-status till 2016. Många länder hade hakat på detta unika tillfälle att marknadsföra sporten och nå genomslag i det mediala bruset. Men i Sverige var det tyst. Knäpptyst.

Det Svenska squashförbundet verkar över huvud taget inte noterat att denna händelse ägde rum. Hur ska man annars tolka förbundets totala tystnad både före och efter det här evenemanget? Det känns inte riktigt bra - för att travestera en återkommande reklamsnutt i dumburken.
I Finland tog man det hela på betydligt större allvar. Där engagerades den stora stjärnan Olli Tuominen som introducerade minisquash till barn och ungdomar i huvudstaden Helsingfors. Den som ville fick prova på att spela mot en uppställd squashvägg och Olli genomförde även lite uppvisningsspel i just minisquash.
I mina öron låter det som en vettig kombination mellan stjärnglans och satsning på squashens framtid - barnen.

På många andra håll i världen genomfördes aktiviteter med squashstjärnor, musiker, politiker, IOK-ledamöter, squashentusiaster m.m. Rapporterna har strömmat in om lyckade evenemang, stor uppslutning och bra genomslag i media.
Jag önskar vi kunde sagt det samma om Sverige. Men tystnaden talar sitt tydliga språk och illustrerar bilden av en sport på marginalen i detta land. Det är tråkigt och speciellt i ett läge när sporten squash är på frammarsch i världen.

Nu är det förvisso inte enbart squashförbundets ansvar att lyfta squashen till högre höjder. Dock kunde - och borde - man agerat mer kraftfullt i det här fallet. Exempelvis genom en uppmaning till klubbar och hallar att fundera över eventuella aktiviteter denna dag och samtidigt skicka med tips på verksamheter. Det hade inte behövt kosta så mycket kraft.
Man kunde även kontaktat våra bästa spelare på dam- och herrsidan och frågat om de ville medverka i något sammanhang. Kanske i form av uppvisningsspel, instruktioner, matcher mot pressrepresentanter etc. Det hade heller inte behövt ta så mycket tid och energi.

Så kontentan blir att detta har förbundet inte skött speciellt bra. Vilket är synd när det finns många andra saker som hanterats alldeles utmärkt under säsongen. Hit hör genomförandet av SM-veckan tillsammans med andra mindre förbund. Ett arrangemang som ledde till stor exponering i media - enbart SVT:s rapportering mångdubblade väl sändningstiden från squash-SM de senaste 10 åren...
Vidare har man som vanligt tillsammans med Fredrik Johnson gjort ett kanonjobb vid Case Swedish Open. Den fina organisationen (och pengarna) lockar nu många av stjärnorna till lilla Sverige i februari. Slutligen har vi så lag-EM i Malmö som blev kronan på verket med bra arrangemang och väl fungerande organisation.
Därför känns det tråkigt att squashförbundet missade den här chansen.

Nu kanske vi inte ska vara alltför snabba att skylla squashens undanskymda position i Sverige på förbundet. För vem kan begära att andra människor ska respektera en sport där lagen i det nationella seriespelet inte ens klarar av att rapportera resultaten från sina matcher? Eller har en högsta serie där walkovers är legio säsong efter säsong?
Och hur står det egentligen till med satsningen på utbildade tränare inom klubbarna? Bara bra, verkar det. Ja, åtminstone att döma av intresset för de tränarutbildningar förbundet lanserar. Det har nämligen varit svårt locka deltagare till kurserna, vissa har t o m fått ställas in. Synd bara att den goda tillgången på välutbildade tränare inte avspeglar sig i Sveriges resultat på den internationella scenen...

Det här är bara lite skrapande på ytan av en långt ifrån tillfredsställande situation. För om inte ens utövarna själva tar sporten

på allvar, vem ska då göra det? Här måste det till en rejäl skärpning och det är ute bland klubbarna som dessa respektingivande normer skapas.
Hur väl vi  klarar av det arbetet kommer att avgöra squashens framtida position i svenskt idrottsliv.

Keep on squashin´

  Mikael Dunder,krönikör
 

 


 

Kommentera krönikan här                              Åter till huvudsidan nyheter

Läs tidigare krönikor från 2009

Läs tidigare krönikor från 2008

© Karlstad Squashklubb 2009

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768