Bara en chans till, snälla...

Den här helgen är det äntligen dags att sätta punkt för squash-SM säsongen 2008/09. Ett SM som spridits ut över två veckoslut och nu når sin kulmen med Herrar och Damer Open finalerna. Men också ett evenemang som kommit att dela squash-sverige i två läger.

Vissa menar att det hela mest liknar en utspädd soppa som bidragit till tunna startfält. Placeringen i Sundsvall långt utanför storstäderna har inte heller underlättat rekryteringen.
Andra hävdar att upplägget kan bli ett stort lyft för squashen och tänker då på SVT:s bevakning. Sveriges Television finns ju på plats och sänder sammandrag från den s k SM-veckan där flera mindre idrotter samordnat sina mästerskap i tid och rum.
Med squashförbundet som pådrivare har Sundsvall fått stå värd för ett riktigt idrottskalas. Ett kalas där fler än "de närmast sörjande" agerar åskådare och den potentiella genomslagskraften är stor.

För squashens del ser det riktigt lovande ut. Finalerna avgörs på squashförbundets egen glasbana som erbjuder bra exponering både för åskådarna på plats och de hemma i tv-sofforna.
Vidare kommer Squash-SM rätt tidsmässigt, då det snart vankas världssquash i Case Swedish Open. Det senare arrangemanget kommer att få en hel del uppmärksamhet både i massmedia och på plats i Linköping. Vilket ökar möjligheten att sporten squash gör en rejäl inbrytning i Svenssons medvetande.
Senare i vår kommer ju också EM att avgöras nere i Malmö. Så ur squash-sveriges synvinkel är upplägget givetvis ett utmärkt initiativ.

Men låt oss inte heller glömma spelarnas möjligheter. Rimligtvis får de medverkande en kick av chansen att visa upp sig och sin sport i TV. Fokus sätts på den egna insatsen och alla slitsamma träningstimmar får en belöning.
Lägg sedan till den personliga utvecklingen från pressen att spela inför en (förhoppningsvis) stor tv-publik och att ge intervjuer. Inslag som hör till många elitidrottares normala "yrkesutövning". Något som våra egna toppspelare normalt inte är så vana (och bekväma?) med.

Det finns uppenbarligen många fördelar med SM-tävlingarnas upplägg. Så mitt i denna eufori kan det därför kännas lite småaktigt att också ställa frågan: Varför? Vad vill vi att all uppmärksamhet ska leda till i slutändan?
Om vi nu får ett riktigt stort genomslag hos den idrottsintresserade allmänheten, vad ska det generera för squashens del? Vill vi se fler squashbanor, ökat sponsorintresse och fler ungdomar i klubbarna?
De allra flesta svarar nog "ja" på ovanstående frågor och så långt är väl allt bra. Men man ska vara medveten om att det också medför konsekvenser för oss ute i klubbarna.

I min egen klubb brottas vi exempelvis med en ständig brist på funktionärer vilket får återverkningar på verksamheten. Vankas det tävlingar behöver vi sällan dra lott bland alla hugade spekulanter. Inte många frivilliga tar ett steg framåt, där inte.
Likaså kunde juniorsidan  vara betydligt större bara vi finge fler funktionärer. Detta trots att vi försökt anordna kurser ett flertal gånger. Men intresset har varit svagt bland både allmänheten och de som borde ha naturliga förutsättningar - våra medlemmar.

Så det finns en baksida hos framgångsdrömmen. Och där menar jag att squashförbundet måste gå i bräschen och ta initiativet. Det gäller att ha både visioner och högst verkliga utvecklingsplaner för squashens framtid i Sverige. Först då står vi rustade att skörda frukterna av en framgångsrik exponering i massmedia.
För vi har ju haft våra chanser förr. Swedish Open anno 1987 fick ju rejäl exponering i SVT när finalen visades i efterhand. Sedan dess har också SM-finaler och flera Swedish Open inslag hunnit passera revy i tv-

mediet. Men det kan man inte säga återspeglas på squashens ställning i Sverige och världen idag.
Så, ska vi slå mynt av stor uppmärksamhet gäller det att också ha en beredskap för tiden efter att tv-kamerorna slocknat. Har vi det idag? Eller tror vi att allt ordnar sig bara vi får våra 15 minuter i strålkastarskenet?

Keep on squashin´

  Mikael Dunder,krönikör
 

 


 

Kommentera krönikan här                              Åter till huvudsidan nyheter

Läs tidigare krönikor från 2008

Läs tidigare krönikor från 2007

© Karlstad Squashklubb 2009

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768