Triss i vinster
 

Jonas Wahlberg kom, sågs - och demonstrerade sin överlägsenhet. Med större delen av serielaget frånvarande hade lubbens stora stjärna inga problem att vinna Open-klassen. Och få sin tredje raka ingravering i vandringspriset.

Cloppeti, cloppeti, clopp - ljudet påminde närmast om en kung som rider in på borggården till sitt slott. Så var dock inte fallet. I stället var  

det favoriten i årets klubbmästerskap som dök upp till skådeplatsen iförd full cykelmundering. Jonas Wahlberg hade nämligen "värmt upp" med en nätt liten cykeltur på åtta mil innan tävlingsstart.

Ingöt respekt
Som om det skulle ingjuta någon fruktan och respekt hos motståndarna... Jodå, knepet fungerade utmärkt. Nästan alla motståndare drabbades av akut "gummiarm" inför mötet med Jonas.

Alla utom en, vill säga. Martin Lindqvist hade fått epitet KM:s "dark horse" inför turneringen. En utnämning som stämde till punkt och pricka. 


Det blev en ny KM-titel
för favoriten Wahlberg


Motståndarvapen
Martin tog sig an uppgiften att fälla storfavoriten med en härlig attityd. Helt respektlöst använde Martin motståndarens eget vapen - hård press och vass avslut - med stor framgång.

Helt oannonserat knep utmanaren ett game, vilket blev en väckarklocka för Jonas. Raskt höjde den regerande mästaren tempot och seglade ifrån i protokollet. Segern till Jonas med 2-1.

Bara ett game
Det blev för övrigt det enda gamet som Jonas tappade i gruppspelet. En efter en avfärdades de övriga motståndarna under närmast förödmjukande former.

Den tippade finalmotståndaren, Mikael Dunder, var en av de som fick känna på Jonas vässade formkurva. Sällan har den gamle veteranen blivit så avklädd på en squashbana.

Skamsen hund
Efter en total utspelning från början till slut hade Mikael belönats med tre poäng. Det var nästan hjärtskärande att se den gamle kämpen lomma av banan likt en skamsen hund.

För Mikael handlade det nu om att knyta näven och fokusera på de övriga matcherna. Vilket visade sig vara en rejäl utmaning.

I mötet med Johan Mattson startade Mikael i slow motion - och betalade priset. Johan rusade iväg till gameboll vid ställningen 10-4 och allt verkade klappat och klart.

"Omöjliga" underlägen
Men Mikael kom igen. Poäng efter poäng hämtades in tills ett osannolikt tiebreak stod för dörren. Här tog rutinen utsin rätt och Mikael

"stal" gamet med 13-11. Nu talade allt för en snabb expidering av det andra gamet. Men Johan hade andra planer.

Han byggde upp en ny "ointaglig" ledning, med 8-2. Mikael demonstrerade än en gång sin kyla genom att hålla i bollen och tvinga sin motståndare till misstag.

Nio raka bollar
Taktiken bar frukt. Mikael vann nio(!) bollar i rad och därmed även matchen med 2-0. Snopet 


Huvuddelen av startfältet
församlat på samma bild

för Johan som hade allt upplagt för sin första seger mot Mikael, men glömde knyta ihop säcken.

Sedan väntade Martin, som likt sin motståndare endast förlorat mot suveränen Wahlberg. Matchen gällde därför 2:a platsen i gruppen, såväl som en psykologisk markering inför kommande slutspel.
De båda skulle nämligen stöta på varann igen i semifinalen.

Upprepat mönster
Martin öppnade bäst och tog ledningen med 5-2, innan Mikael kom ikapp. Sedan följdes spelarna åt till slutet där Mikael seglade ifrån till 11-8.

Det andra gamet följde samma mönster. Martin tog ett tidigt initiativ innan spelet jämnade ut sig. Även detta game slutade 11-8 i Mikaels favör och han knep därför 2:a platsen bakom Jonas.

Play-in
I den första semifinalen ställdes Jonas mot Johan, som tvingades till ett play-in mot Sebastian för att nå slutspelet. Det gick vägen men kostade även en del kraft.

Inte för att den insatsen på något sätt avgjorde matchens utgång. Men ett par piggare ben hade inte skadat Johan i mötet med den regerande mästaren.

Nu kunde Jonas koppla över till autopiloten och enkelt glida fram till en ny final. För övrigt hans sjätte finalplats de senaste sju åren. Imponerande!

Returmatch
Den andra semin utgjordes av ett returmöte mellan Martin och Mikael. Här krävdes alla tre gamen för att utse en motståndare till Jonas. Länge såg den motståndaren ut att heta Martin, men ödet ville annorlunda.

Han inledde nämligen bäst och kontrollerade öppningsgamet helt och hållet. Det övertaget fortsatte även i det andra gamet. Martin kontrollerade spelmönstret och verkade ha segervittring halvvägs in i game två.

Förändring avgjorde
Då lyckades Mikael åstadkomma en förändring. Bättre längd gav möjligheten att ta initiativet i framplan och det utnyttjade veteranen effektivt fram till kvittering.

Nu hade matchbilden svängt. Mikael dominerade nu spelet runt mitten

och det greppet släppte han inte. Det tredje gamet blev aldrig riktigt spännande, utan Mikael spelade lugnt och behärskat hem segern med 2-1.

Därmed var vi framme vid en välbekant uppställning i finalen: Jonas Wahlberg och Mikael Dunder.

Många möten
Ett finalpar som stött på varandra otaliga gånger tidigare. De flesta mötena har slutat i


Finalparet som flyttade tiden bakåt drygt 20 år...
 

seger för den yngre Wahlberg. Och den här gången blev inget undantag.

Jonas satte upp ett otroligt tempo från start. Ett tempo som formligen blåste motståndaren av banan och landade i utklassningssiffror, 11-2.

Värre och värre
Det andra gamet blev än värre - sett från Mikaels synvinkel. Nu gick Jonas för en "nollning", som var nära att lyckas. Ett misstag räddade dock Mikaels ära och spräckte den förhatliga nollan i protokollet.

Publiken insåg nu att den enda spänningen i det tredje gamet handlade om Mikael skulle få någon mer poäng. Det fick han, men en handfull poäng totalt är veteranen knappast nöjd med.

Samtidigt är det bara att lyfta på hatten för en suverän mästare. Jonas tog nu sin sjätte seger på de senaste sju åren. Ett fullkomligt makalöst facit! Vem ska kunna hota honom i kommande KM - det återstår att se!

     
     

Åter till huvudsidan nyheter
 

 

© Karlstad Squashklubb 2017

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768