Skellefteå till eliten
 

Det tog nästan två decennier men nu är Skellefteå tillbaka i Elitserien. Detta efter en närmast osannolik upphämtning mot elitlaget Team Göteborg. Efter 2-2 krävdes både game- och bollräkning för att kora en segrare.

Kvalmatchen avgjordes på division 1-laget Skellefteås hemmaplan, men med fyra singlar som är brukligt i Elitserien. Vilket normalt sett brukar gynna laget från den högre divisionen.

Kopplade grepp
Skellefteå öppnade dock bäst och tog greppet om den viktiga fjärde -singeln tack vare inspirerat spel av Emil Lundström. Hemmaspelaren vann ett jämnt öppningsgame med 11-9 och dubblade snabbt ledningen efter utklassning i det andra gamet.

Så långt hade Team Göteborgs Fritiof Jacobsson svarat för en blek insats. Kanske var det nerverna som spökade? Men den talangfulle junioren kom igen och reducerade, vilket skapade nerv i matchen.

Det fjärde gamet svängde fram och tillbaka. Lundström verkade ha avgjort matchen när han ryckte ifrån till 6-2, men Fritiof ville annorlunda.

Mer dramatik
Sex raka bollar gav initiativet till göteborgaren och vid 9-7 var de flesta beredda att notera kvitterat i protokollet. Men dramat var inte slut än.

Skellefteåspelaren vände på steken och gick fram till matchboll vid 10-9.

Jacobsson räddade den men Lundström skaffade sig snabbt en ny matchboll. Jacobsson darrade inte utan agerade iskallt när han vann tre raka bollar och ordnade kvittering.

Kall i slutet
Göteborgsspelaren dominerade det avgörande gamet och gick fram till 7-3. Men Lundström höll spänningen vid liv när han hämtade in underläget. Men Jacobsson var den kallare i slutskedet och tog en viktig seger efter 11-9. Fördel Göteborg efter första matchen. 


Viktor och hans Göteborg
får sikta in sig på ettan...


Marginaler med sig
I treornas match hade Göteborgs Alexander Gottfridsson marginalerna på sin sida. Två knallhårda games fick avgöras i tiebreak - och båda gick i Göteborgsspelarens favör.

När Gottfridsson sedan vann det tredje gamet med 11-8 verkade allt klappat och klart. Göteborg stormade fram mot en ny säsong i Elitserien.
Fortfarande krävdes dock en seger till för att säkra kvalvinsten. Och den matchbollen visade sig svår att slå in.

Viktor chanslös
Viktor Högberg var aldrig i närheten att rubba Skellefteås finska stjärna, Miko Äijinen. Siffrorna 11-5, 11-5 och 11-3 säger allt om matchen - och gapet mellan svensk och finsk squash för närvarande.

Resultatet innebar att den avslutande matchen mellan lagens båda tvåor skulle bli avgörande. Skellefteås Filip Hultman hade dock pressen på sig att leverera en vinst för att kvittera till 2-2. Omvänt resultat och göteborgarna skulle behålla sin elitseriestatus.

Mycket adrenalin
Det var John Henryz för Team Göteborg som inledde bäst. Positivt anfallsspel kryddat med en rejäl dos adrenalin förde göteborgaren fram till 2-0 ledning. I det läget var Elitserien långt borta för hemmalaget.

Henryz fortsatte på den inslagna vägen och gick fram till 6-3 i det tredje gamet. Där svängde matchen Kanske smög sig en falsk säkerhet in hos göteborgaren som tappade allt spel och ledningen.
Hultman radade upp åtta raka poäng och reducerade underläget.

Skellefteåspelaren ångade sedan på i fjärde gamet mot en motståndaren som såg allt tröttare ut. Efter en upprepning av siffrorna från föregående gamet var det kvitterat.

Oavgjort kval
Det avgörande gamet blev aldrig riktigt spännande, Hultman dominerade från början till slut och tog hem matchen efter 11-3. Resultatet innebar att kvalmötet slutade oavgjort, 2-2.

Därmed krävdes gameräkning för att skilja lagen åt, men även här var det likaläge. Därför fick bollräkning avgöra vilket lag som skulle stå som segrare. Och här var Skellefteå det lag som plockat flest poäng, 160 mot 136.

Mer avlångt igen
Squashsverige har därmed blivit lite mer avlångt igen - nästan två decennier sedan Skellefteås förra besök i högsta serien.

Nu finns dessutom en stark grund för ett starkt avtryck i Elitserien. En stor ungdomsbredd, plus en vass etta gör att Skellefteå kan se framtiden an med tillförsikt.

Sedan ryktas det även om nyförvärv på väg in, spelare som kan göra Skellefteå till ett topplag redan nästa säsong. Norrlands bidrag till societeten kan bli en obehaglig överraskning för många lag kommande säsong!

     

Åter till huvudsidan nyheter
 

 

© Karlstad Squashklubb 2016

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768