Jonas Wahlberg

Under en lång tid av sin karriär har han varit en stadig topp-15 spelare i Sverige. Man kan nästan säga att Jonas under en tioårsperiod parkerade på platserna 13-15 på den svenska rankingen. Som högst har han varit på plats 13 på rankinglistan.

De största framgångarna som spelare har Jonas nått i lagsammanhang,  och då framför allt för Carlskrona SK i Elitserien. Några bronsmedaljer och en andraplats i Svenska cupen hann det bli innan Jonas bestämde
sig för att återvända tillbaka till Karlstad SK. Under sin aktiva karriär har han också spelat för Årjängs SK.
Den individuella karriären har inte nått samma höjder som seriespelet. Som bäst har Jonas
nått kvartsfinal i både junior- och senior-SM. En av höjdpunkterna i karriären var när Jonas fick beträda bana 1 och möta Ulf Bengtsson i SM:et på hemmaplan i Karlstad 1986.
Det blev förlust i den matchen, men den unge Jonas hann ändå visa publiken att här fanns en lovande talang.
Den talangen har sedan många spelare märkt av - både i mindre och större sammanhang.

En annan höjdpunkt i karriären kom när Jonas mötte ett fullblodsproffs i form av en walesare
rankad runt 20-strecket i världen. Mötet ägde rum i Norwegian Open och kom att bli en av

de stora publikmatcherna. Jonas hade i matchen innan lyckats besegra den dåvarande norska ettan i en stentuff match. Enligt uppgift pågick den bataljen i närmare två timmar och störde matchschemat rätt rejält för arrangörerna.
Jonas hann i stort sett gå ut och byta t-shirt, stretcha lite grand och så var det dags för nästa match. Och det mot en välkänd heltidsspelare! Så, vad gör man i det läget? Ja, Jonas gjorde det han brukade göra på banan: spelade offensivt så att publiken häpnade.
Bollen rullade ur nickarna runt om på banan, till publikens stora glädje och walesarens frustration.
Totalt lär det ha varit ett tjugotal nickshots direkt på motståndarens serve. Nu höll satsningen givetvis inte hela vägen, men slutresultatet 1-3 i baken var ändå en fjäder i hatten för Jonas.
 
En annan omtalad match utspelades på Lidingö, där Jonas ställdes mot dåvarande sverigeettan Anders Wahlstedt. Det här var på den tiden när Stockholm Open var en riktig magnet och lockade de allra största namnen inom tennisen. Boris Becker skulle spela final ganska nära inpå den här squash -matchen och Anders hade kommit över biljetter till Beckers match.

Stockholmaren lovade dock sina kompisar att det här mindre hindret skulle vara avklarat på en halvtimme. En halvtimme senare var det också slut - men bara på det första gamet! Efter 10-8 till Anders började nu kompisarna se lite fundersamma ut. Efter två games hade det gått närmare en timme och kompisarna tvingades lämna kvar Anders för att åka iväg ensamma.

Matchen slutade så småningom med en 3-0 seger till Anders men det var en tuff batalj och Jonas Wahlberg var inte längre ett okänt namn.
Nästa gång de båda möttes hade Anders en helt annan inställning. Det var full fokusering från första stund, precis som ett riktigt proffs agerar när man är på jobbet. Det var det bästa betyg Jonas kunde få från ett av våra svenska squashproffs.
Nu har inte Jonas Wahlberg bara radat upp hedersamma förluster i sin karriär. I lokala sammanhang har han varit närmast omutlig och spelat hem dryga tiotalet segrar i klubbmästerskapet. Och då talar vi enbart om seniorsammanhang...
Jonas har även vunnit distriksmästerskapet och på det viset etablerat sig som ett av de allra största namnen i klubbens historia.

 

Åter till huvudsidan historik

© Karlstad Squashklubb 2007

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768