Johanna Wahlberg

Precis som brodern Jonas har Johanna Wahlberg nått sina allra största framgångar när hon representerat andra klubbar. Bland de klubbar hon representerat finns Linköping, Göteborg och Malmö.
Vid två tillfällen har hon lyckats vinna den individuella SM-titeln. Detta skedde år 1999 och 2000 och tillhör givetvis höjdpunkterna i hennes framgångsrika karriär. Men trots att dessa båda vinster kom att kröna
Johannas målmedvetna jakt på den svenska damtronen är det inte de minnena som lyser starkast.

Nej, det allra roligaste minnet kom ett par år tidigare, närmare bestämt vid senior-SM i Karlskrona. Johanna fick då ett stort genombrott när hon
otippad nådde finalen mot dåvarande suveränen Eva Svenby.
Kanske blev uppståndelsen och känslorna efter finalavancemanget för stora. För när det stora tillfället väl infann sig - finalen - fanns det inte mycket kvar att sätta emot. Men ett minne för livet blev ändå finalen.
 

Johanna har alltid haft en stark drivkraft i vad hon än företagit sig. Därför var inte beskedet oväntat att hon skulle försöka att göra proffs - karriär inom squashen.
Johanna gick här till väga lika målinriktat som på alla andra områden hon varit framgångsrik. Hon skaffade sponsorer, såg till att flytta dit omgivningarna medgav en squashsatsning och ordnade egna tränare.
Sålunda har Johanna under vissa tider bott i både Malmö, Linköping och även England.

I Linköping kom hon att utvecklas mycket tack  vare hjälpen från Bengt Ekdahl. Den tidigare elitspelaren i Linköpings serielag ställde upp och sparrade och tränade Johanna. Detta gav henne en tuffhet och styrka som ett fåtal av de andra tjejerna i Sverige kunde matcha på banan. Något som också gav utdelning i form av två SM-guld.


Den internationella karriären gav henne tyvärr inte lika stor utdelning. Som nykomling på proffstouren fick hon inget gratis utan tvingades ofta möta de bästa spelarna redan tidigt i turneringarna.
Johanna spelade ofta jämnt med spelare rankade runt plats 20-30 men lyckades inte klättra så högt på rankingen. Men proffslivet var givetvis ändå en nyttig erfarenhet och det tog henne till platser som USA och Malaysia.

Något som alltid grämt Johanna genom åren är att Karlstad inte förmått ställa ett kvinnligt serielag på benen. Och det är nog klubben också besviken över, för då kanske man hade kunnat stoltsera med en svensk mästare i rullorna...

Åter till huvudsidan historik

© Karlstad Squashklubb 2007

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768